Sari la conținut

Empatia sau cum să umbli cu papucii altuia

Empatia

Ce este empatia?

Empatia este abilitatea de a înțelege și a împărtăși sentimentele altora, practic să fii capabil ca în anumite circumstanțe să porți papucii celuilat și să înțelegi cum se simte.

Pentru unii oameni este dificil să înțeleagă ce simt cei din jurul lor și uneori pot să nu reacționeze așa cum se așteaptă ceilalți. Este greu să—ți lași propriile convingeri și să încerci să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. Uneori papucii te pot strânge sau îți pot fi prea mari. Cum să mergi cu o pereche nepotrivită de papuci? În aceste condiții, reacția ta poate să nu fie în concordanță cu așteptările celor care se așteaptă să primească suport emoțional și poți întâmpina dificultăți.

Oamenii pot crede că nu îți pasă, că nu îi înțelegi și nu rezonezi cu tumultul de emoții care pe ei îi copleșește pentru că nu îi placi sau pentru că nu crezi că ai ceva în comun cu ei. Cred poate că nu vrei să le poți pentru câteva clipe grijile și să le înțelegi fricile.

Empatia se învață de la vârste fragede. Copiii vor învăța să fie empatici, privind la adulții din jurul lor.

Cum ne putem arăta empatia?

Este important să fii aproape de persoana respectivă și să îi acorzi toată atenția ta. Așezându-te aproape de ea, îi arăți că este importantă pentru tine, că vrei să îi fii alături și că ești acolo să îi oferi sprijinul tău.

Ascultă. Asigură-te că poți asculta cu atenție, că nu ești distras de alte lucruri. Dacă faci altceva sau devii neatent, persoana respectivă va crede că nu îți pasă de sentimentele ei, iar acest lucru poate fi mai dureros decât să nu fi încercat să o asculți încă de la început.

Fii alături. Dacă petreci timp împreună cu acea persoană , dacă te joci, râzi sau alegeți să faceți orice altă activitate împreună, va fi mai ușor să înțelegi cum se simte și să îi împărtășești sentimentele.

Cere părerea altcuiva. O altă opinie este întotdeauna importantă. Când cineva îți cere părerea, trebuie să știi că are încredere în tine și se bazează că îi vei putea oferi un sfat onest. Așa îți poți arăta cu adevărat empatia și vei putea înțelege cum se simte acea persoană și de ce.

Fii onest. Când vorbești cu cineva fii onest și autentic. Asigură-te că celălalt înțelege că ești bine intenționat și vrei să îi oferi spijinul tău. Îl va ajuta să se simtă mai bine și să aibă încredere în relația voastră. Gândește-te cum vorbești cu celălalt. Felul în care vorbim este la fel de important ca ceea ce spunem. Asigură-te că ai un ton prietenos și blând, fără să ridici vocea sau să folosești un ton agresiv.

Acordă încredere. Toată lumea preferă să fie apreciată pentru ceea ce face și pentru implicare, de aceea atunci când oferi aceste aprecieri, fii sincer și vei împărtăși o emoție pozitivă. Cheia empatiei este să fim sinceri și autentici. Dacă poți face acest lucru, poți înțelege și împărtăși sentimentele celorlalți și îi vom învăța și pe cei mici să ne urmeze exemplul.