Sari la conținut

10 Moduri de a opri muscaturile copilului tau

Copii care musca

Din ziua în care ne naștem, vom folosi toate organele noastre senzoriale pentru a prelua informații din lumea exterioară și pentru a ne forma idei despre cum funcționeaza aceasta. Bebelușii ascultă, miros, ating și gustă, lucruri uneori pe care noi nu dorim să le facă, din diferite motive bine întemeiate.

Pe măsură ce cresc, copiii învață regulile societății cu privire la ce comportament este necesar să preia însă uneori, în practică, acesta poate dura destul de mult, mai ales atunci când vine vorba de înțelegerea modului de a comunicare sentimentele și dorințele micuților.

Unul dintre domeniile în care mulți copii au dificultate la un moment dat este “mușcatul”. Gura este incredibil de sensibilă, astfel încât copiii foarte mici au tendința de a mușca pentru a investiga suprafața sau forma unui obiect. Repetate mușcături pot avea deasemenea un efect calmant asupra micuțului dumneavoastră. În plus, copiii mici pot recurge la mușcături pentru a-și comunica o nevoie sau o emoție pe care nu a dobândit încă limbajul pentru a o exprima, similare cu motivele care stau la baza lovirii sau aruncării într-un acces de furie.

Deoarece aceștia devin obișnuiți să utilizeze gurițele lor pentru a explora lumea din jurul lor, să comunice o dorință sau să se calmeze, copiii trebuiesc învățați în mod special că mușcătura nu este o practică tocmai bună și că au nevoie de alte moduri pentru a-și exprima stările.

Aproape toți copiii mușcă la un moment dat, dar majoritatea din ei se vor opri dupa ce au fost intruiți să facă acest lucru (Chiar dacă lecția trebuie repetată de câteva ori). În momentul în care micuțul și-a format și dezvoltat anumite idei referitor la lumea înconjurătoare, mușcăturile ar trebui să fie din ce în ce mai rare. În cazul în care copiii mușcă în continuare, chiar și dupa ce și-au format anumite idei referitoare la mediul înconjurător, problemele care stau la baza acestora ar trebui să fie o prioritate.

Aici, la Grădinița Irina, educatorii noștri sunt special instruiți pentru a ghida fiecare micuț în parte, în vederea trasării comportamentului său de-a lungul activității desfășurate.


  1. Când sesizați că micuțul dumneavoastră mușcă ceva sau pe cineva, folosiți o voce calmă pentru a-i reaminti că mușcăturile nu îi sunt permise. Suntem siguri că nu doriți ca mușcăturile copilului dumneavoastră să se transforme într-o modalitate de a vă obține atenția dorită. Folosiți o frază scurtă pentru a-i înțelege acțiunile însă în același timp asigurați-vă că îl instruiți, spunându-i pe înțelesul lui: “Știu că ești supărat, însă mușcătura nu este în regulă. Mușcătura doare!”
  2. Scoateți copilul din situația dată. Spuneți-i că are nevoie să se calmeze și că nu trebuie să rănească pe nimeni. În cazul în care copilul s-a calmat, rețineți-i atenția bandajând superficial “victima”, astfel încât el să conștientizeze că nu este bine ce a făcut.
  3. Dupa incident, întrebați copilul ce a vrut să facă, ce a vrut să obțină și mai ales ceea ce ar fi putut să facă pentru a evita mușcătura. Dați-i timp pentru a veni cu idei, oferiți-i sugestii și întrumați-l, deoarece el nu va putea veni cu orice argument.
  4. Învățați-l ce înseamnă empatia. Cereți-i să se imagineze în situația celui mișcat. Cu toate acestea, aveți grijă să nu-l pedepsiți cu corecții fizice, cum ar fi bătaia, dându-i astfel motive să-și exprime din nou furia și frustrarea.
  5. Dați-i copilului o mulțime de atenție pentru folosirea unor modalități alternative de a se exprima, mai ales în situații similare, atunci când a mușcat în trecut.
  6. Explicații situațiile în care are voie să muște, ca de exemplu: “Mușcătura este doar pentru produsele alimentare, doar pentru mâncare”.
  7. Fiți cu ochii în patru pentru momentele în care copilul dumneavoastră poate trage anumite concluzii și învățăminte folosind un cadru natural. De exemplu, dacă vedeți animale mușcându-se, vorbiți-i despre modul în care acestea o fac, deoarece acestea nu sunt în măsură să vorbească.
  8. Notați situațiile în care mușcăturile au loc, menționând anumite lucruri și situații, cum ar fi timpul din zi, starea de spirit a copilului, caracteristici ale mediului etc. Copilul dumneavoastră are tendința de a mușca atunci când este obosit sau îi este foamen? Puteți preveni asta din momentul în care ați sesizat aceste situații. Încercați întotdeauna să anticipați aceste situații problematice.
  9. Uneori, copiii mușcă, în scopul de a exercita control asupra mediului lor. Asigurați-vă că păstrați rutina cu care a fost obișnuit, astfel încât să deducă sentimentul de predictibilitate. Lăsați-l să facă alegeri cu privire la ceea ce vrea să facă mai mult.
  10. Uitați-vă la propriul comportament pentru a vedea dacă trimiteți accidental mesaje din care copilul ar putea deduce beneficiile mușcatului, ca de exemplu: “Ești atât de drăgut încat te-aș mânca”. Sau, acordarea unor mușcături, sărutări din dragoste în fața copilului. Copiii mici nu pot face aceste distincții.

În cazul în care copilul dumneavoastră continuă să muște în ciuda utilizării metodelor prezentate mai sus, puteți consulta un pedic pediatru, deoarece pot exista dificultăți fizice de dezvoltare ce trebuie abordate.