Sari la conținut

Intreaba-ma DE CE?

Intreaba-ma De ce?

În tdimpul unui joc nevinovat l-am observant pe cel mic lovindu-şi colegul de joacă aparent fără motiv. Alteori l-am surprins împingând castronul cu mâncare sau plângând fără a se fi întâmplat ceva.

Primul impuls al părintelui este să-şi disciplineze copilul. Cum? Îi cere copilului să-şi ceară scuze sau îl forţează să împartă jucăria pentru care tocmai se certau sau, dacă copilul nu cedează, îşi pierd calmul şi ajung să se întrebe de ce copilul are probleme de comportament. Aceste abordări nu fac decât să accentueze frustrarea copilului şi să-l facă să se simtă mai rău decât înainte de intervenţia adultului.

Dacă ne-am opri o clipă, înainte de a sancţiona purtarea copilului, şi ne-am întreba De ce? Să ne întrebăm noi de ce copilul reacţionează aşa. Uneori răspunsurile sunt la fel de simple ca şi întrebarea: A împins castronul pentru că nu îi este foame acum. Plânge pentru că este oboist. Nu a dormit după-amiază. Alteori a trebuit să întreb copilul de ce a procedat în acel mod şi atunci nu a mai fost atât de simplu, dar mi-a fost de ajutor.

Dacă întrebi De ce? iţi oferi şi ţie o pauză, chiar dacă este o pauză de câteva secunde. Este important să te deconectezi de situaţie. Îţi va fi mai uşor să o gestionezi acum, decât în cazul în care reacţionai instinctiv. Acum eşti mai pregătit să oferi un răspuns. Copilul a vărsat cutia cu cereale. Primul impuls ar fi să îi atrag atenţia şi să mă înfurii, dar dacă mă opresc şi mă întreb De ce? răspunsul va fi diferit. Poate era curios. Poate este plictisit şi ar vrea să se joace.

Un alt motiv pentru care ar trebui să ne punem această întrebare este abilitatea de a arăta empatie. Dacă ne întrebăm copilul De ce? vom descoperi întotdeauna un motiv cu care putem empatiza. Poate a vrut să pună cutia de cereale la locul ei, nu să facă mizerie.

Disciplinarea copilului nu este întotdeauna necesară când înţelegi de ce a reacţionat în acel fel. Data viitoare când copilul tău reacţionează confuz, nervos sau într-un alt mod care te pune la încercare aminteşte-ţi să-l întrebi De ce?. Şi nu uita să asculţi. Este important să-l asculţi de fiecare dată. Doar aşa vei şti ce este mai bine să-i spui.