Disciplina pozitiva este benefica pentru copii!
Most adults are used to thinking that firmness means punishment, lectures or some other form of control. Not so! Firmness, when combined with kindness, means respect for the child, for you and for the situation.
Dr. Jane Nelsen
Când stabiliți reguli pentru copilul dumneavoastră asigurați-vă că sunt clare și că cel mic înțelege ce așteptări aveți de la el. Este important să înțeleagă modul în care ar trebui să acționeză în situațiile date și care sunt consecințele pentru abaterile disciplinare. Comunicându-le așteptările dumneavoastră îi ajutați să-și însușească comportamentele bune.
Disciplina pozitiva presupune ca părintele să-și respecte promisiunile și să sancționeze abaterile. În cazul în care regulile sunt făcute doar pentru a fi încălcate munca nu va da roade și copilul va continua să se manifeste după bunul lui plac. De asemena, părintele nu trebuie să stabilească consecințe pe care nu va fi capabil să le urmeze atunci când va fi necesar.
Disciplina pozitiva.Cum puteți pune în practică acest tip de disciplină? Iată câteva sugestii:
1. Ignorați comportamentele negative
Copiii doresc atenția părinților în orice moment, de aceea când se simt privați de acest privilegiu își manifestă nemulțumirea printr-o serie de comportamente negative. Dacă într-un acces de furie copilul încalcă o regulă nu-l recompensa cu atenție negativă. Ignorați comportamentul până când copilul se oprește și puteți vorbi calm despre cele petrecute. Este dificil pentru un copil să controleze aceste comportamente, de aceea dacă le veți ignora, în cele din urmă vor înceta.
2. Folosiți lauda
A child needs encouragement like a plant needs water. – Rudolf Dreikurs
O componentă importantă a disciplinei pozitive este lauda comportamentului bun. Dacă copilul reacționează în mod corespunzător sau se comportă adecvat, trebuie să-i spuneți. Lauda răsplătește comportamentul bun cu atenție pozitivă, dezvoltă stima de sine, dar și capacitatea de a face alegeri bune.
3. Controlați emoțiile
Exemple is the best teacher.
Dacă doriți ca cel mic să fie calm, trebuie la rândul vostru să dați dovadă de stăpânire de sine. Pentru copii adulții sunt ca o oglindă. Ei vă vor prelua atât comportamentul, cât și sentimenetele. Strigând și exprimându-vă furia nu faceți decât să vă încurajați copilul să procedeze la fel. În cazul în care nu găsiți calmul necesar e mai bine să amânați discuția cu copilul până vă veți recâștiga liniștea.
4. Oferiți alternative
Choices provide small steps in shared power.
În loc să spuneți copilului ce să nu facă, încercați să-i spuneți ce poate să facă. Oferind copilului alternative îi veți redirecționa atenția spre ceva pozitiv și veți încuraja stima de sine.