Sari la conținut

Limbajul copilului la varsta de 2 ani

“Copiii au mai mare nevoie de modele, decât de critici.”

Carolyn Coats

Cunoaștem cât de important este limbajul în societatea noastră, de aceea trebuie să înțelegem că pentru copil perioada în care învață să ceară, să refuze, să comunice este una deosebită, încărcată de neliniști și neprevăzut.
Limbajul diferă mult de la un copil la altul, chiar dacă se poate spune că la această vârstă majoritatea copiilor combină cuvinte simple și încep să alcătuiască propoziții. Vocabularul lor se îmbogățește rapid. Sunt încântați să descopere că fiecare lucru din jurul lor are un nume și devin nerăbdători. Ar vrea să le învețe pe toate într-o singură zi.

Numeroase studii au arătat că rolul familiei în dezvoltarea limbajului este unul considerabil. Și aici, ca în toate, trebuie păstrat un echilibru. Chiar dacă absența stimulării poate provoca o întârziere a limbajului, care va fi mai greu de recuperat mai târziu, nu trebuie să cădem în extrema cealaltă și să punem prea mare presiune. Riscăm să descurajăm copilul.

Jocul și limbajul

Un copil învață să vorbească pentru a-și satisface nevoia de comunicare și a se face înțeles. În consecință, nu va învăța să vorbească doar ascultând la televizor sau la radio, ci conversând.

Antrenează-ți copilul în conversații, vorbiți împreună, îl va ajuta să-și dezvolte limbajul.

Spune-i o istorioară scurtă, răsfoiți împreună o carte cu poze. Copilul se va bucura. De asemenea, îi va plăcea dacă vei folosi marionete sau jucării din pluș pentru a-i spune o poveste. Va fi mai interesant dacă păpușa va întreba Ce faci? și cu siguranță va fi mai ușor să-l antrenați în conversație. Va fi surprins să audă modulațiile vocii, accentuările, sunetele ascuțite sau grave și povestea se va transforma într-o adevărată reprezentație.

Nu uitați să vorbiți cu copilul atunci când vă jucață sau vă plimbați împreună. Descrieți ceea ce faceți sau ceea ce vedeți. Folosiți întotdeauna cuvinte simple și nu formulață propoziții complicate. Astfel veți fi înțeleși de copil. Uite aici sunt flori. Aceasta este o floare roșie. Uite și una galbenă. Frunzele lor sunt verzi. etc.

Importanța lui EU

Copilul va învăța mai ușor să spună eu dacă și părinții îl vor folosi când vorbesc despre ei. Nu vă limitață doar la construcții de tipul: Tata îți va da jucăria. Dă la mama. Dacă credeți că așa îi va fi mai ușor copilului să vă înțeleagă, v-ați format o părere greșită.

Nu uitați că învățarea limbii se face prin imitație și nu dintr-o carte de gramatică. Exprimați-vă corect și copilul va deprinde un limbaj corect.

Chiar dacă nu întotdeauna reușește, nu este cazul să-l dojeniți. Este inutil. Este la vârsta la care vorbește cât poate de bine, uneori cu o pronunție incorectă, alteori  greșit. Are nevoie de încurajări, are nevoie să fie ascultat și să conversați cu el. Lasă-i timp să facă progrese în cursul anului următor și să devină atunci un vorbăreț. Până atunci, bucură-te de aceste momente.