“Every child is an artist.”
Pablo Picasso
Arta ne oferă posibilitatea de a trăi înconjurați de armonie, frumos și echilibru. În fața artei învățăm să vibrăm și să simțim emoție, dar cum să transmitem această emoție unui pui de om care încă își caută echilibrul și este într-o continuă fugă spre necunoscut? Dacă ne oprim o clipă din vâltoarea cotidianului și ne amintim ce înseamnă să-ți lași imaginația să exploreze vom descoperi că nu este atât de complicat precum pare la prima vedere. O coală albă, acuarele, tempera sau vopsea și… un strop de insirație. De cele mai multe ori copiii au nevoie de câteva sfaturi și de încurajare. Restul va fi o joacă, iar rezultatul vă va surprinde întotdeauna.
La începutul drumului lor de mici artiști copiii nu pot realiza forme care să la reprezinte cât mai sugestiv ideile și sentimentele, dar totul se descoperă și se învață cu timpul.
Primii pași sunt importanți. Gândiți totul ca pe un joc, un joc dea artistul, dea pictorul și nu veți da greș. Să nu vă sperie gândul că cel mic are doar doi ani sau că se va murdări și va încerca să guste și abia apoi să pună culoarea pe foaie. Aveți răbdare cu ei, răspundeți-le la întrebări, explicați-le cu calm și împreună veți reuși să faceți lucruri minunate.
Pentru reușită aveți nevoie de culori nontoxice, astfel cel mic nu va fi în pericol dacă va încerca să-și guste opera de artă.. Fără obiecte ascuțite sau în care se poate răni. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite nu rămâne decât să fiți creativi. Descoperiti micul artist din voi!
[one_half_alpha][/one_half_alpha]
[one_half_omega]Lăsați-vă copilul să descopere culorile. Dactilopictura este o tehnică potrivită pentru acest pas. Puneți culori diferite în recipiente și încurajați-l să-și folosească degetele pentru a picta. În primele momente poate fi reticent. Nu-l forțați. Arătați-i cât de ușor este punând voi degetele în culoare. Încet, încet va descoperi că este distractiv. Noi am înveselit zmeele folosind această tehnică.[/one_half_omega][line]
O altă tehnică simplă este handprintul. Știți câte puteți face cu două mâini și puțină imaginație? O lume întreagă: animale sălbatice, raci, și tot ce vă trece prin minte. Puteți realiza și un decor simplu cu ajutorul pensulei sau trafaletului și tabloul e gata.
[one_half_alpha]
[/one_half_alpha] [one_half_omega][/one_half_omega][line]
O altă metodă de a picta împreună cu copilul este pictura cu buretele sau cu trafaletul. Aveți nevoie de bucăți de burete pe care să la înmuiați în culoare.
Amprentați apoi suprafața pe care doriți să o acoperiți. Cu trafaleții procedați în același fel. După câteva încercări, puteți complica puțin lucrurile și folosi șabloane. Întotdeauna noutățile vor avea puterea de a menține trează atenția copilului și rezultatele vor fi pe măsură.
[one_half_alpha]
[/one_half_alpha]
[one_half_omega]Nu este greu șă pictezi, nu? Lăsați pensula pentru mai târziu. Când aveți lângă voi un copil de doi ani învățați să priviți lumea cu alți ochi. De exemplu: avem o mașinuță și încă una, avem și un tractor și un camion. Ce să facem cu ele? Le trecem roțile prin culoare și le plimbăm pe o foaie de hârtie. Vom crea un tablou abstract cu adevărat interesant. Nu credeți? Iată dovada![/one_half_omega][line]
[one_half_alpha][/one_half_alpha]
[one_half_omega]Și, dacă nu sunteți convinși că puteți folosi orice vă trece prin minte pentru o oră de pictură vă invit să treceți în revistă câteva obiecte cu care este posibil să nu fi încercat să picteze prea mulți: pieptenele, periuța de dinți sau sticluța goală de parfum în care am pus apă și puțin colorant alimentar. Pulverizați apoi pe suprafața pe care doriți și bucurați-vă împreună cu copilul de experiențe minunate.[/one_half_omega][line]
[one_half_alpha][/one_half_alpha]
[one_half_omega]Mutați-vă apoi în bucătărie și gândițivă ce ați putea face cu o furculiță? Puteți picta câteva lalele minunate sau puteți săl lăsați să amprenteze cu ustensilele de bucătărie. Va fi foarte încântat![/one_half_omega][line]
[one_half_alpha][/one_half_alpha]
[one_half_omega]Să nu uităm cămara cu legume sau coșul cu fructe. Le puteți folosi pentru ștampilare. Un cartof tăiat în două bucăți, un morcov sau un măr pot fi folosite pentru a realiza o pictură specială.[/one_half_omega][line]
[one_half_alpha][/one_half_alpha]
[one_half_omega]Natura este o sursă inepuizabilă și în mijlocul ei putem să ne învățăm copiii să aprecieze frumusețea, să prețuiască liniștea și să-i păstreze măreția. Faceți o plimbare în parc sau în pădure. Puteți să luați câteva frunze sau flori pe care să le folosiți apoi în micul vostru atelier de pictură. Înmuiați florile într-o soluție de apă cu câțiva stropi de colorant alimnentar și… spor la treabă. Hârtia vă așteaptă![/one_half_omega][line]
Pentru a vă încuraja copilul să se exprime prin pictură îi puteți aranja un colț special unde săși expună lucrările. Este suficient să folosiți o sfoară de care să prindeți operele de artă cu clești de rufe sau puteți să le prindeți pe un panou, pe frigider (folosind magneți) sau le înrămați și decorați camera copilului.
Sper că v-am convins că pentru a picta nu trebuie să te cheme Picasso sau Van Gogh și nici nu-ți trebuie câte-n lună și-n stele. Bucuria o găsim în lucruri simple, în momente frumoase petrecute alături de copii. Găsiți-vă timp pentru ea!