Sari la conținut

Motivarea cititului

“Children are made readers in the laps of their parents.”
Emilie Buchwald

Cele mai frumoase povești sunt cele pe care le-am auzit stând pe genunchii părinților sau bunicilor, când eram cu sufletul la gură așteptând să vedem ce va face Scufița Roșie care a dat nas în nas cu lupul sau când făceam ochii mari surprinși că lui Pinocchio i-a crescut nasul.
Părinții sunt primii care ne transmit dragostea pentru lectură. Este însă nevoie de răbdare și dăruire. Nu vă temeți, mai târziu vă vor fi răsplătite.

Veți descoperi că un copil care iubește cărțile va învăța mai ușor să citească. Pentru el imaginile și cuvintele dintr-o carte sunt pline de înțelesuri, chiar dacă încă nu și-a însușit procesul de decodare a sunetelor și literelor pentru a forma cuvinte. Acest copil știe deja că este plăcut să citești, știe că în paginile cărților găsește o mulțime de lucruri interesante, care îi vor folosi mai târziu.
În fiecare zi aveți nenumărate posibilități de a vă motiva copilul să iubească cărțile.

Acestea sunt doar 10 dintre modurile pentru motivarea cititului:

1. Citiți împreună pe parcursul zilei, în fiecare zi. Faceți din această activitate o rutină. De exemplu, citiți o carte înainte de culcare. Liniștea din timpul cititului îl va ajuta pe copilul vostru să înțeleagă că cititul este relaxant și plăcut. Chiar dacă copilul a învățat să citească singur, continuați să citiți împreună.
2. Când citiți împreună, citiți cu interes și entuziasm, chiar dacă știți povestea pe de rost.
3. Citiți împreună o rețetă în timp ce gătiți, lista de cumpărături sau instrucțiunile unui produs pe care-l asamblați. În acest mod copilul va înțelege că cititul este util.
4. Includeți cititul în jocurile voastre. Adăugați un meniu când vă jucați De-a restaurantul sau un semn cu închis/deschis când vă jucați De-a magazinul, hărți la zoo, hărți pentru autostrada pe care circulați cu mașinuțele, scrisori pe care să le trimită poștașul, reviste în sala de așteptare la cabinetul medical când vă jucați De-a doctorul. Acestea sunt doar câteva moduri simple de a vă juca De-a cititul.
5. Lăsați materiale de citit în fiecare cameră, prin toată casa.
6. Vizitați cu regularitate librării pentru a descoperi noi cărți pe care să le citiți împreună cu cel mic.
7. Citiți împreună titlurile cărților.
8. Alegeți cărți despre teme care-i plac copilului.
9.Asigurați-vă că cel mic vă vede citind regulat. Așa va aprecia importanța cititului. Lăsați-l să vadă că citiți atât pentru plăcere, cât și pentru a obține informații.
10. Căutați o mulțime de oportunități prin care tăticii sau alte persoane de sex masculin să citească împreună cu băieții. Aceștia vor fi încântați.