Sari la conținut

Motivarea copilului prin lauda

Educația micuților s-a transformat de-a lungul timpului, datorită cerințelor într-o continuă schimbare, într-un proces foarte complex și laborios, în care rabdarea și dedicația reprezintă fundația de temelie.
De cele mai multe ori, rezultatele eforturilor educatorilor, alături de eforturile părinților, nu se văd instant, mai ales în cazul în trecutul copilului, au apărut greșeli în educație și comportament ce pot fi corectate cu greu.

În procesul educațional, fiecare cuvânt spus la momentul oportun contează, fiecare reacție pe care o avem contribuie la comportamentul micuțului și poate schimba pe parcurs viitorul relației lui cu cei din jur sau chiar cu sine.
Acesta este principalul motiv pentru care educatorii Grădiniței Irina caută să descopere cele mai eficiente metode pentru dezvoltarea unui comportament pozitiv al micuțului dumneavoastră.

Primul pas în procesul educativ îl constituie motivația. Această formă de recompensă este simplimentul de încredere în sine acordat micuțului dumneavoastră. Atunci când micuțul inițiază o acțiune, în mod inevitabil, apar și îndoielile în legătură cu posibilitatea de a o realiza. Dacă educatorul sau părintele își exprimă la momentul oportun suportul prin încurajare și motivare, automat micuțul dumneavoastră capătă încredere în sine și va avea mai ult curaj. În acest fel, eforturile sale vor duce la îndeplinirea a ceea ce și-a propus.
Astfel, fiecare succes înregistrat de micuț și fiecare reușită, vor aduce cu sine mărirea încrederii în sine și sentimentul competenței personale.

Totuși, această modalitate de sprijin ar trebui oferită sistematic. Mai exact, copilul trebuie apreciat ori de câte ori merită acest lucru. La cealaltă extremă, stă ineficiența iar aceasta nu are niciun efect pozitiv. O dezvoltare armonioasă a copilului presupune o atitudine pozitivă și o continuitate a metodelor de educație cu care a fost familiarizat.

Lauda va motiva întotdeauna copilul în acțiunile sale.