De ce este important să ne jucăm cu copiii noștri?
Viața de zi cu zi poate deveni foarte aglomerată și ne poate seca și ultimele resurse de energie. Alergăm dintr-un loc în altul, suntem permanent în întârziere, avem continuu de făcut un alt lucru important de pe agenda zilnică, care nu suferă amânare. Să ne jucăm poate fi dificil în aceste circumstanțe și ni se poate părea că nu mai repezintă o prioritate, că suntem așteptați de alte cerințe care nu pot fi compatibile cu joaca.Totuși, ar fi timpul să includem în rutina noastră un timp pentru joc. Să înceracăm să planificăm astfel de momente și să le includem în programul zilnic.
Copiii învață prin joacă, își dezvoltă abilități fizice, psihice și emoționale. Este foarte important să-i încurajăm și să le oferim sprijinul nostru când se joacă. Vor deveni mai încrezători în propriile lor forțe, vor și că jocul lor este important.
Jucându-se, copiii învață care le sunt limitele și cum și le pot depăși. Își pot asuma riscuri și vor învăț care sunt consecințele. Exersând ei învață să își controleze emoțiile, cum ar fi stresul, furia sau îngrijorarea. Jocul afară îți va oferi și ție ca adult un beneficiu atât fizic, cât și emoțional.
Când copiii se joacă, apelează de obicei la jocuri de rol. Aceste situații îți vor permite să- i observi comportamentul și să-i înțelegi emoțiile într-un context distractiv și interactiv. Adesea, copiii nu își pot exprima emoțiile în mod direct, poate fi dificil pentru ei. Se pot exprima însă, mult mai ușor dacă sunt în pielea unui personaj și te au pe tine, adultul, în preajmă să le oferi sfaturi și sprijin.
În timpul jocului copiii sunt mai capabili să fie atenți la consecințele deciziilor lor și să învețe din greșeli. Ar putea fi o idee bună să gătiți împreună, să faceți o prăjitură și să vedeți ce se întâmplă dacă puneți un ingredient în plus sau dacă omiteți un ingredient. Folosind situații cu care ne întâlnim zi de zi ca mod de a experimenta îi vom învăța pe copii să ia decizii în cunoștință de cauză și în alte situații cu care se va confrunta.
Copiii îți doresc aprecierea părintelui și caută să o primească și atunci când se joacă. Acestea confirmări îi determină să încerce lucruri noi și să se simtă încurajați.
Este necesar să fim însă atenți la câteva aspecte:
- Întotdeauna oferă încurajări copilului atunci când se joacă adecvat și fii specific, spunându-i de ce sau ce a făcut corect.
- Întotdeauna oferă încurajări copilului atunci când se joacă adecvat și fii specific, spunându-i de ce sau ce a făcut corect.
- Încurajează să caute să își rezolve singur problemele. Va învăța mai mult din propriile greșeli, decât dacă nu va avea șansa să greșească niciodată.
- Oferă posibilități de joc diferite. Jocul poate însemna artă, joc cu păpuși, figurine, joc în aer liber.
- Nu cumpăra multe jucării. Adeseori copiii preferă se se joace cu lucruri pe care le găsesc prin casă. Găsind peste tot obiecte cu care se pot juca, îi încurajează să fie creativi și să își dezolte imaginația, pregătindu-i astfel indirect pentru situațiile din viața reală cu care se vor întâlni peste ani.
Să învățăm să fim copiii pentru câteva ceasuri și să fim fericiți jucându-ne împreună este important pentru relația noastră de azi cu copiii, dar poate fi și o bază solidă pentru cum ne construim relațiile pe termen lung.