Sari la conținut

Sfaturi utile

Câteva lucruri pe care să le spui copilului tău în fiecare zi:

Spui în fiecare zi o mulțime de lucruri, dar te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să-i spui copilului tău? Ce sfaturi utile ar trebui sa aplici? Știm să le spunem să mănânce tot din farfurie, să nu se lovească, să nu se urce pe scară, să aștepte, să nu țipe, să NU…, să NU… și lista, știm cu toții, poate continua. Dar câte din aceste afirmații sunt cu adevărat importante? Poate pentru noi, adulții, contează, dar pentru cei mici sunt o mulțime de vorbe care le îngrădesc orizontul și îi copleșesc.
Nu ar fi mai ușor să le spunem copiilor: Te iubesc! Cred că nu ar trebui să treacă o singură zi fără să le spunem că îi iubim, chiar dacă a fost o zi lungă și plină de probleme, care ne-a epuizat este important să vorbim cu cel mic. Pentru el să știe că îl iubiți este foarte important, îi conferă siguranță. Vor fi momente în care nu veți fi de acord cu deciziile pe care le va lua copilul tău, dar, indiferent de situație, amintiți-i că îl iubiți și că nu veți înceta niciodată să faceți acest lucru. Va fi mai puternic, mai încrezător în forțele proprii dacă va ști că îi sunteți întotdeauna alături.
Spune-i: Mă faci fericit! Pentru că este adevărat. Copiii aduc atâta fericire și este foarte important să știe cât de bucuroți sunt părinții lor. Dacă copilul tău va înțelege că este o sursă de fericire pentru tine va încerca să-ți aducă un zâmbet în fiecare zi. Cum pot face acest lucru? Rup florile din ghiveci pentru a vi le dărui, deseneză pentru voi (dacă nu găsesc întotdeauna locul potrivit nu trebuie să vă supărți foarte tare; poate au crezut că peretele din living va arăta mai bine decorat de ei), cântă, chiar dacă voi discutați tocmai atunci o problemă importantă la telefon și multe altele. Copiii sunt inventivi, sunt plini de surprize și nu este ușor să ții pasul cu ei. Încercați să zâmbiți mai mult, să fiți mai deschiși și să vă bucurați de lucrurile mărunte. Învățați de la copii. În nevinovăția și simplitatea lor sunt înțelepții care au descoperit fericirea.
Ești foarte special. Este imprtant ca cel mic să înțeleagă de la o vârstă fragedă că sunt unici, diferiți și speciali. Evitați să-l comparați cu alți copiii, nu veți face decât să îi diminuați stima de sine și să-l obișnuiți să se vadă prin prisma celorlalți, când, de fapt, ar trebui să se cunoască așa cum este, să învețe să-și descopere limitele și să se perfecționeze.
Îmi place când… Copiilor le place să știe când au făcut un lucru bun, care te-a mulțumit, de aceea este mai important să accentuezi lucrurile pozitive pe care le fac. Punctează aspectele pozitive legate de comportament, talent, caracter, idei sau performanțe școlare. Evită să îi reproșezi lucruri pe care nu le face bine. Nu-l va ajuta reproșul tău, dar vorbele tale bune îi vor da curaj și încredere.
Cred în tine/ Am încredere în tine. Este important ca un copil să știe că ai încredere în el, că îi respecți deciziile. Îi oferă siguranță.
Știu că poți…. Copiii se lasă ușor descurajați. Asigură-te că ești acolo să îi amintești că poate rezolva acea problemă, încurajează-l și spune-i că ai încredere în el.
Știm că uneori nu este ușor, dar amintiți-vă că un copil este un miracol care vă poate schimba existența. Spuneți-i cât de important este pentru voi și-l veți crește frumos.